Dynia słodzona [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skórki)
- sok i otarta skórka z cytryny
- 600 g cukru
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździków
- po 4–5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
Dynię kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek (trzy szklanki), gotujemy minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele angielskie, cukier i mieszając, gotujemy 3–4 minuty. Dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny.
Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu 6–7 minut. Kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącym syropem, zamykamy, pasteryzujemy na mokro ok. 10 minut.
Wynosimy w chłodne, ciemne miejsce.
Znakomita jako dodatek do białych mięs, a także do sałatek warzywnych i owocowych.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko dynia słodzona. Zobacz inne przepisy
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?