Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dynia słodzona [PRZEPIS]

[email protected]
Dynia słodzona. Jak to zrobić? [PRZEPIS]
Dynia słodzona. Jak to zrobić? [PRZEPIS] sxc.hu
Dynia słodzona nie jest trudna [PRZEPIS] Składniki: dynia, cytryna, cukier

Dynia słodzona [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skórki)
- sok i otarta skórka z cytryny
- 600 g cukru
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździków
- po 4–5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Przygotowanie:
Dynię kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek (trzy szklanki), gotujemy minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele angielskie, cukier i mieszając, gotujemy 3–4 minuty. Dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny.

Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu 6–7 minut. Kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącym syropem, zamykamy, pasteryzujemy na mokro ok. 10 minut.

Wynosimy w chłodne, ciemne miejsce.

Znakomita jako dodatek do białych mięs, a także do sałatek warzywnych i owocowych.


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!

Nie tylko dynia słodzona. Zobacz inne przepisy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto