Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nalewka z jarzębiny [PRZEPIS]

[email protected]
Nalewka z jarzębiny nie jest trudna do zrobienia [PRZEPIS]
Nalewka z jarzębiny nie jest trudna do zrobienia [PRZEPIS] sxc.hu
Jak zrobić nalewkę z jarzębiny? [PRZEPIS] Składniki: owoce jarzębiny, spirytus, cukier

Nalewka z jarzębiny [PRZEPIS]

Składniki:
1 kg owoców jarzębiny
4 szklanki spirytusu
25 dkg cukru (do 40 dag, jeśli ma być słodsze)
2-3 szklanki wody

Przygotowanie:
Owoce odgoryczyć (wsypać na niewielką ilość wrzącej wody, gotować kilka minut). Osączyć na sicie. Zostawić na 2-3 godziny aż dobrze obeschną. Wsypać do słoja. Zalać spirytusem. Pozostawić w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 4-6 tygodni. Potem zlać płyn do butelek, zakorkować.

Pozostałe (po odlaniu spirytusu) w słoju owoce zalać gorącym syropem z wody i cukru. Pozostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie połączyć nalewkę spirytusową z syropem (tym, którym zalaliśmy owoce) i zostawić na 2-3 miesiące.


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!

Nie tylko najlewka z jarzębiny. Zobacz inne przepisy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto