Od miesiąca na śląskim rynku spożywczym działa marka "Ślunski byfyj", wzorowana na dobrze znanym nie tylko w Małopolsce "Krakowskim kredensie", oferującym produkty przygotowywane według tradycyjnych receptur i z użyciem tradycyjnych składników. Pod tą nazwą można kupić m.in. amoloki (cukierki miętowe), anyżoki (anyżowe) czy mandle (migdały). Ale jej flagowym rarytasem jest makaron "Richtig śląskie nudle", reklamujący się jako "pieroński szlagier".
- Znalazłem wytwórnię makaronu w Czechowicach-Dziedzicach. Właściwie to nie wytwórnia, tylko prawdziwa manufaktura: wszystko robią ręcznie, według oryginalnych, starych śląskich receptur. Na kilo mąki osiem jaj, nie żadna mączka czy susz - zachwala Bogusław Boczar, twórca "Ślunskiego byfyju". - Makaron był wspaniały, tylko koszmarnie sprzedawany - jako makaron swojski, jakich setki na rynku, w fatalnym opakowaniu w stylu siermiężnej komuny. Trzeba tylko było go odpowiednio wypromować.
Co jeszcze jest śląskim kulinarnym szlagierem?
*Tauron Nowa Muzyka ZNAJDŹ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*Beerfest 2012 zakończony ZOBACZ ZDJĘCIA
*KONKURS FOTOLATO 2012: Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?