Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląska kuchnia. Zaczyna się moda na tradycyjne gotowanie

Marcin Zasada
Śląska jest kiełbasa i wódka, ale w tej materii powodów do dumy nie mamy, tym bardziej że to produkty śląskie tylko z nazwy. Na szczęście coraz częściej regionalni producenci żywności zapełniają sklepowe półki lokalnymi cymesami i nie trzeba być prawdziwym Ślązakiem, by ulegać modzie na kupowanie szkloków zamiast cukierków i richtig nudli zamiast makaronu.

Od miesiąca na śląskim rynku spożywczym działa marka "Ślunski byfyj", wzorowana na dobrze znanym nie tylko w Małopolsce "Krakowskim kredensie", oferującym produkty przygotowywane według tradycyjnych receptur i z użyciem tradycyjnych składników. Pod tą nazwą można kupić m.in. amoloki (cukierki miętowe), anyżoki (anyżowe) czy mandle (migdały). Ale jej flagowym rarytasem jest makaron "Richtig śląskie nudle", reklamujący się jako "pieroński szlagier".

- Znalazłem wytwórnię makaronu w Czechowicach-Dziedzicach. Właściwie to nie wytwórnia, tylko prawdziwa manufaktura: wszystko robią ręcznie, według oryginalnych, starych śląskich receptur. Na kilo mąki osiem jaj, nie żadna mączka czy susz - zachwala Bogusław Boczar, twórca "Ślunskiego byfyju". - Makaron był wspaniały, tylko koszmarnie sprzedawany - jako makaron swojski, jakich setki na rynku, w fatalnym opakowaniu w stylu siermiężnej komuny. Trzeba tylko było go odpowiednio wypromować.

Co jeszcze jest śląskim kulinarnym szlagierem?

*Tauron Nowa Muzyka ZNAJDŹ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*Beerfest 2012 zakończony ZOBACZ ZDJĘCIA
*KONKURS FOTOLATO 2012: Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto